Tjedna najava od 13. do 19. studenog 2023.

Pregled najvažnijih aktivnosti Ureda Europskog parlamenta i partnera.

Petak, 17. studenog 2023.
EUROPSKI PARLAMENT I SOMO BORAC

Drugu godinu zaredom Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj partner je jednom od najvećih okupljanja digitalaca u regiji - SoMo Borcu. U sklopu programa, posjetitelji će se imati priliku upoznati s kampanjom zajednoza.eu, alatom kojim Parlament, uoči europskih izbora u lipnju iduće godine, nastoji potaknuti građanke i građane na glasanje. SoMo Borac je pokrenut 2013. godine s ciljem promidžbe digitalne industrije i marketinga.

BRUXELLES - IZDVOJENO

Zlostavljanje djece na internetu. Odbor za građanske slobode prihvatit će stajalište o zakonu čiji je cilj sprečavanje i suzbijanje zlostavljanja djece na internetu. (utorak)

Onečišćenje mora. Odbor za promet i turizam prihvatit će stajalište o revidiranim pravilima EU-a koja se odnose na nezakonita ispuštanja s brodova. Uz postojeću zabranu ispuštanja nafte, nacrtom zakona predviđa se i zabrana ispuštanja otpadnih voda ili smeća, kao i strože sankcije te učestalije provjere na licu mjesta. (četvrtak)

Pripreme za plenarnu sjednicu. Klubovi zastupnika pripremat će se za plenarnu sjednicu od 20. do 23. studenog na kojoj će se raspravljati i glasati o novim pravilima za lakše recikliranje i smanjivanje ambalažnog otpada, mjerama vezanim uz jačanje prava na popravak proizvoda i promicanje održive potrošnje, smanjenju korištenja kemijskih pesticida te planovima snaženja europskog ekosustava za proizvodnju tehnologija s nultom neto stopom emisija. Zastupnici će na sjednici također raspravljati i glasati o novim ciljevima smanjenja CO2 emisija za kamione i autobuse, o prijedlozima za europske izbore koji će se održati u lipnju 2024., kao i o reformi EU ugovora. U petak u 11 sati, parlamentarna služba za medije s glasnogovornicima klubova zastupnika organizira konferenciju za medije o glavnim temama plenarne sjednice.

Kalendar predsjednice. Roberta Metsola u srijedu će se sastati s armenskim ministrom vanjskih poslova Araratom Mirzoyanom te s predsjednikom Latvije Egarsom Rinkēvičsom.

Detaljniji raspored tjednih aktivnosti radnih tijela Europskog parlamenta dostupan je ovdje.

MULTIMEDIJSKA RUBRIKA

Rad Europskog parlamenta možete pratiti na internetskim stranicama u multimedijskoj rubrici iz koje izdvajamo: 

Europski zeleni plan
Prava djece

AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*  

TOMISLAV SOKOL (HDZ - EPP)
U ponedjeljak zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol sudjeluje na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) Europskog parlamenta. Pripremajući se za plenarno zasjedanje Europskog parlamenta u Strasbourgu od 20. do 23. studenog, zastupnik Sokol će u utorak aktivno sudjelovati na sastancima radnih grupa, kao i na sastanku Kluba zastupnika EPP-a u srijedu. U srijedu Sokol u Europskom parlamentu organizira konferenciju na temu kirurške robotike u EU. Tijekom tjedna, Sokol govori na nekoliko događaja na temu zdravstva te će održati sastanke s raznim dionicima na istu temu. U četvrtak Sokol sudjeluje na događaju European Cancer Summit.

ŽELJANA ZOVKO (HDZ - EPP)
Željana Zovko će početkom tjedna boraviti u Hondurasu kako bi kao šefica promatračke misije EU-a za izbore 2021. godine ocijenila implementaciju datih prioritetnih preporuka za reformu izbornog procesa u zemlji, koji EU podržava putem tehničke pomoći. U sklopu zastupničkih aktivnosti, Zovko će sudjelovati na pripremnim sastancima Kluba zastupnika EPP-a, Predsjedništva, te radne grupe Kluba zastupnika EPP-a za vanjske politike uoči plenarne sjednice u Strasbourgu. Zovko će također sudjelovati u koloni sjećanja u Vukovaru povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

*Napomena: raspored parlamentarnih nestranačkih aktivnosti zastupnika objavljujemo isključivo na temelju informacija dostavljenih od strane njihovih ureda.

U FOKUSU

Prednosti bolje razmjene podataka u EU-u
Uz goleme mogućnosti primjene u različitim područjima, od poljoprivrede do zdravstva, veliki podaci mogu igrati ključnu ulogu u digitalnoj transformaciji EU-a. Pritom je razmjena podataka, odnosno njihovo stavljanje na raspolaganje većem broju korisnika, ključno za iskorištavanje tog potencijala. Povećanjem intenziteta razmjene podataka mogu se potaknuti inovacije i konkurentnost gospodarstva EU-a. Primjerice, pristup velikim podacima ključan je za iskorištavanje potencijala umjetne inteligencije. Podaci mogu pomoći u smanjenju ugljičnog otiska i potrošnje energije, na primjer ublažavanjem prometnih gužvi i optimizacijom energetske učinkovitosti zgrada i automobila. Tvornice, poljoprivredna gospodarstva ili građevinska poduzeća mogu optimizirati proizvodne linije i opskrbne lance zahvaljujući dostupnosti podataka o funkcioniranju industrijske opreme. Podaci dobiveni preko satelita i senzora mogu omogućiti poljoprivrednicima bolje upravljanje vodom i usjevima te optimizirati produktivnost. Podaci o okolišu mogu poboljšati spremnost na hitne situacije, kao što su poplave ili šumski požari.
EU želi povećati povjerenje u razmjenu podataka uz pomoć dva zakonodavna akta. Jedan je Akt o upravljanju podacima, kojim se dijeljenje podataka čini sigurnijim i lakšim, zahvaljujući nizu alata, od tehničkih rješenja kao što su anonimizacija i objedinjavanje, do pravno obvezujućih sporazuma. Također se omogućue stvaranje europskih podatkovnih prostora za važna područja kao što su zdravstvo, okoliš, energija, poljoprivreda, mobilnost, financije, proizvodnja i javna uprava. Drugim EU propisom, Aktom o podacima, uklanjaju se prepreke koje stoje na putu ponovne uporabe industrijskih podataka. Poduzećima i potrošačima koji generiraju podatke pojašnjava se tko se njima može koristiti i pod kojim uvjetima. Potrošačima i poduzećima koji se koriste povezanim uređajima omogućuj se pristup podacima koje generiraju (do sada su ih često prikupljali isključivo proizvođači). Zakonom se također štite mikro, mala i srednja poduzeća od nepoštenih uvjeta u ugovorima o razmjeni podataka koje nameću veće kompanije.