Unija ravnopravnosti - gdje smo na kraju aktualnog saziva Europskog parlamenta?

Kuća Europe, Augusta Cesarca 6

Rodna ravnopravnost jedna je od temeljnih vrijednosti Europske unije. S obzirom na to da je ovo posljednji Međunarodni dan žena koji obilježavamo u ovom sazivu Europskog parlamenta, kroz navedenu panel raspravu želimo dati pregled najvažnijih postignuća u ovom sazivu - među ostalim Direktiva za suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, Direktiva o transparentnosti plaća, poboljšanje rodne ravnopravnosti u upravnim odborima tvrtki itd. Osvrnut ćemo se na perspektive i izazove njihove implementacije u Hrvatskoj, a u svjetlu nadolazećih europskih izbora 9. lipnja dotaknut ćemo se i pitanja prava žena u politici i njihove zastupljenosti u donošenju političkih odluka.

 

Panel će moderirati novinarka Nataša Božić Šarić (N1 televizija), a u raspravi sudjeluju:

  • Predrag Fred Matić, zastupnik u Europskom parlamentu, član Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost
  • Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave (TBC)
  • Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova
  • Snježana Vasiljević, redovita profesorica i predsjednica Odbora za sprečavanje diskriminacije i ravnopravnost spolova na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu
  • Marinella Matejčić, voditeljica programa za razvoj civilnog društva, Zaklade SOLIDARNA

Prije same rasprave prisutnima će se uvodno obratiti zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (video-porukom), a potom i predsjednica Uprave Zaklade SOLIDARNA te aktivistkinja za ljudska prava i ženska prava Sanja Sarnavka.