Slučaj „Žene, život, sloboda” - borba za ljudska prava

Dokukino KIC

Povodom obilježavanja ovogodišnje dodjele nagrade Saharov za slobodu mišljenja, koju dodjeljuje Europski parlament, i u okviru 21. izdanja Human Rights Film Festivala, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira panel raspravu Slučaj „Žene, život, sloboda” - borba za ljudska prava, usmjerenu na temu stanja poštivanja ljudskih prava te ulogu Europske unije i država članica u njihovoj zaštiti i promociji – s posebnim naglaskom na status i poziciju žena. Panel rasprava će se održati 4. prosinca, s početkom u 10 sati, u kinu Kulturno informativnog centra (Preradovićeva 5).

Nagrada Saharov ove je godine dodijeljena Jini Mahsi Amini i iranskom pokretu „Žene, život, sloboda“, a Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta u svom godišnjem izvješću za 2022. apelira na EU i njegove države članice da pojačaju svoje napore diljem svijeta kako bi poduprli demokraciju i ljudska prava te snažno potiče Uniju da zaštita ljudskih prava postane središnji dio svih europskih politika i poveća dosljednost između unutarnjih i vanjskih politika EU-a u tom području.

Na panelu sudjeluju:

Afsun Moshiry, iranska producentica i kustosica

Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica

dr.sc. Ajla Čustović, Centar za kulturu dijaloga

dr.sc. Antonija Petričušić, Izvanredna profesorica na katedri za sociologiju Pravnog fakulteta u Zagrebu

Raspravu će moderirati Ivana Dragičević, N1 televizija.

*Prisutnima će se videoporukom obratiti hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

Radni jezik panel rasprave je engleski, a prije i nakon same rasprave prikazat će se kratki filmovi autorice Afsun Moshiry.

Prilikom proglašenja ovogodišnjeg lauerata, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola je istaknula: „16. rujna obilježili smo godinu dana od smrti Jine Mahse Amini u Iranu. Europski parlament ponosno podupire hrabre ljude koji se nastavljaju boriti za ravnopravnost, dostojanstvo i slobodu u Iranu. Podupiremo one koje, čak i iz zatvora, ne odustaju od pokreta "Žene, život, sloboda". Odabirom njih kao laureata Nagrade Saharov za slobodu mišljenja 2023., Parlament podsjeća na njihovu borbu i nastavlja odavati počast svima koji su platili najvišu cijenu za slobodu.“

Nagrada Saharov za slobodu mišljenja najviše je priznanje Europske unije za rad na području ljudskih prava. Dodjeljuje se pojedincima, skupinama i organizacijama koji su iznimno pridonijeli zaštiti slobode mišljenja. Preko Nagrade Saharov i njezine mreže dobitnika Europska unija podupire laureate ohrabrujući ih i osnažujući u borbi za njihove ciljeve. Nelson Mandela, Malala Yousafzai, Denis Mukwege i Nadia Murad neki su od dobitnika nagrade koji su kasnije osvojili Nobelovu nagradu za mir.