Eurovizijska debata vodećih kandidata za predsjednika Europske komisije

Kuća Europe, Augusta Cesarca 6

Sučeljavanje organizira EBU (Europska unija za radiodifuziju), a potvrđeno je sudjelovanje sljedećih kandidatkinja i kandidata:
•    Walter Baier (Austrija),  Europska ljevica
•    Sandro Gozi (Italija), Renew Europe Now
•    Ursula von der Leyen (Njemačka), Europska pučka stranka (EPP)
•    Terry Reintke (Njemačka), Europski zeleni
•    Nicolas Schmit (Luksemburg), Stranka europskih socijalista (PES)

Rasprava je organizirana u šest tematskih blokova: gospodarstvo i radna mjesta; obrana i sigurnost; klima i okoliš; demokracija i vodstvo; migracije i granice; te inovacije i tehnologija. Sučeljavanje će biti na engleskom jeziku, uz simultani prijevod na hrvatski i ostale službene jezike EU-a.

Kako pratiti raspravu vodećih kandidata
Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira praćenje rasprave uživo u konferencijskoj dvorani Kuće Europe (Augusta Cesarca 4 - 6) u Zagrebu. Dolazak je potrebno potvrditi na EPZagreb@europarl.europa.eu najkasnije do 22. svibnja u 17 sati.

Program će se 23. svibnja emitirati na EbS-u i EBU-u s imenima sudionika na zaslonu i drugim bitnim grafičkim elementima. Verzija rasprave bez grafičkih dodataka bit će dostupna na EbS+, ali samo za montažu vijesti, ne za prijenos uživo. Sučeljavanje će se također prenositi uživo na internetskoj stranici Parlamenta (Multimedijski centar). Tehničke upute medijima zainteresiranim za izravan prijenos (online, TV, radio) dostupne su u dokumentu u privitku.
Multimedijski centar Parlamenta po završetku rasprave će na zahtjev pružati videozapise na međunarodnom znakovnom jeziku te titlovane verzije na službenim jezicima EU-a. Ti će se dokumenti dostaviti do 19 sati po srednjoeuropskom vremenu. Mediji zainteresirani za ovaj format, trebaju ga zatražiti na: AVNewsDesk@europarl.europa.eu .

Među odabranim članovima publike u vijećnici i predstavnik iz Hrvatske
U publici u vijećnici bit će nekoliko odabranih građanki i građana koji će imati priliku postaviti pitanje vodećim kandidatima. Među njima je i predstavnik iz Hrvatske, Zadranin Patrik Puljić koji ističe kako ga posebno zanima pitanje migracija i granica.  Puljić je nogometni trener koji se kroz osobnu priču o borbi s multiplom sklerozom profilirao na lokalnoj, državnoj, ali i međunarodnoj razini. Predsjednik je Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije te predstavnik oboljelih mladih pri Europskoj platformi za MS. Uoči europskih izbora 9. lipnja pozvao je građanke i građane da u što većem broju izađu na birališta te da se „svi zajedno pobrinu da EU i dalje bude kvalitetno mjesto za život“. Kontakti Patrika Puljića dostupni su na upit upućen Uredu Europskog parlamenta u Hrvatskoj.