U Zagrebu fontane zasjale u europskim bojama

U sklopu obilježavanja Dana Europe, više od 60 gradova u EU državama članicama osvijetlilo je spomenike i prepoznatljive lokacije simbolima EU-a kako bi - mjesec dana uoči europskih izbora - poslali poruku zajedništva.

U Zagrebu su tako sinoć zasvijetlile fontane ispred Nacionalne sveučilišne knjižnice, u Rimu Koloseum, u Parizu su projekcije na Slavoluku pobjede prikazivale slogan institucionalne kampanje „Iskoristi svoj glas. Ne daj da ti drugi kroje budućnost“,  a u Bruxellesu je igra svjetla na „Grand Place“ podsjećala na odbrojavanje do izbora. Snimke iz gradova koji su se ujedinili u pozivu na daljnju izgradnju zajedničke budućnosti uoči europskih izbora dostupne su u multimedijskoj rubrici Europskog parlamenta, a popis spomenika obuhvaćenih inicijativom dostupan je ovdje.

Europski izbori središnja su tema Dana Europe kojeg svake godine obilježavamo 9. svibnja. Tim je povodom voditeljica Europskog parlamenta u Hrvatskoj Maja Ljubić Kutnjak istaknula kako slogan izborne kampanje - „Iskoristi svoj glas. Ne daj da ti drugi kroje budućnost“-  služi kao podsjetnik da je demokracija postignuće koje se ne smije uzimati zdravo za gotovo. „Vjerujemo da demokracija nije samo temeljno pravo već i zajednička odgovornost svih nas. Glasanje je najizravniji način korištenja te odgovornosti“, poručila je Ljubić Kutnjak.Ustvrdila je kako su uzastopne krize posljednjih godina te europski odgovor na njih ojačali su ulogu EU-a u očima građana. „Prema istraživanju Eurobarometra, čak 4 od 5 naših građana smatra da Hrvatska ima koristi od EU članstva, a  61 % ispitanika kaže da ih zanimaju europski izbori“, ističe Ljubić Kutnjak.
Jedan od glavnih komunikacijskih elemenata institucionalne kampanje Europskog parlamenta je četverominutni dokumentarni film koji ilustrira krhkost demokracije kroz teške osobne priče nekoliko starijih Europljana. Protagonisti iz prve ruke govore o ograničenju osobnih sloboda i iskustvu života pod represivnim režimima te buduće generacije podsjećaju da se demokracija ne može uzimati zdravo za gotovo. Kratki film dostupan je na internetskoj stranici posvećenoj europskim izborima te YouTube kanalu Europskog parlamenta.

Dan Europe

EU institucije u Hrvatskoj, u suradnji s veleposlanstvima EU država članica te brojnim drugim partnerima, pripremile su bogati program čije će središte biti Europski trg u Zagrebu. Program na Europskom trgu započinje u četvrtak, 9. svibnja u 12:30 projekcijama kratkih filmova kojima će se u nekoliko blokova umjetnički predstaviti EU države članice. Okupljeni će u filmovima moći uživati uz besplatne kokice, slatkiše i druge okuse država članica Unije. Tijekom dana na pozornici će se u suradnji s češkim, slovačkim i slovenskim veleposlanstvom u Hrvatskoj održati i glazbeni nastupi.

U 15:30 na rasporedu je panel o uključivanju građana u donošenje odluka na EU razini, a od 16 sati predviđeni su svečani govori predstavnica EU institucija, državnih dužnosnika i gradske vlasti.  

Europski parlament od 16:30 do 19 sati organizira grafiti radionicu, a slavljenički program završit će koncertom popularnih hrvatskih trepera Buntai i Kukus u 21 sat.

Ovogodišnja proslava Dana Europe prolazi i u znaku 20. obljetnice najvećeg proširenja u povijesti Europske unije kojoj su se u svibnju 2004. pridružili: Cipar, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Mađarska, Malta, Poljska, Slovačka i Slovenija.

Dan Europe obilježava se u znak sjećanja na povijesnu „Schumanovu deklaraciju“ iz 1950. kojom je tadašnji francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predstavio plan osnutka Europske zajednice za ugljen i čelik, iz koje se razvila današnja Europska unija.