Dodijeljena medijska Nagrada Europa

Hrvatsko novinarsko društvo dodijelilo je Nagradu Europa za najuspješnije medijske radove u 2023. godini iz područja europskih politika i njihovog utjecaja na svakodnevicu građana.

U kategoriji pisanog novinarstva nagrada je uručena Josipu Bohutinskom za dvije reportaže „Ropstvo u narančastom“ objavljene u Večernjem listu. Ocjenjivački odbor ustvrdio je kako je kroz osobno iskustvo stranog radnika u skladištima velikih kompanija u Njemačkoj autor ukazao na problem radničkih, ali i ljudskih prava stranaca. „Slikovitim prikazima, autor teksta uvukao je čitatelja u redove narančastih prsluka, u koje su uvučeni oni koji zbog vlastite egzistencije i potrage za boljim životom prolaze torturu agencija, velikih kompanija i ksenofobije“, istaknuto je u obrazloženju žirija.

Za serijal tekstova o „slučaju Geodezija“ u kategoriji internetskog novinarstva nagrađena je Dora Kršul iz Telegrama. „Slučaj o manipulacijama i zloporabi novca iz EU fondova na Geodetskom fakultetu u Zagrebu pokazao se kao jedna od vodećih interesnih afera u hrvatskom javnom i političkom životu posljednjih godina. Dora Kršul je na ovoj temi radila temeljito, detaljno je istraživala svaku informaciju i podatak koji je dobila, vodeći se postulatima novinarske profesije, kao i načelima vladavine prava. U radu je nailazila na velike otpore institucija, a zbog svoje istrage bila je izložena prijetnjama i javnim difamacijama državnih dužnosnica i dužnosnika“, istaknuo je ocjenjivački odbor čija je odluka o nagradi u ovoj kategoriji donesena jednoglasno.

U kategoriji radijskog novinarstva nagradu je dobila emisija Dossier Europa Hrvatskog radija na temu cyberbullinga autorice Jelene Mikovčić.  Potaknuta kampanjom u Europskom parlamentu, Mikovčić je odlučila javnosti predstaviti ozbiljan problem nasilja na internetu kroz šokantno iskustvo Irkinje Jackie Fox i njezine kćeri Nicole koja je zbog online nasilja počinila suicid. „Emisija je na svim razinama odrađena stručno i profesionalno – od odabira aktualne i važne teme te relevantnih sugovornika, preko odlično posložene forme (...) pa sve do izazivanja snažne emocije kod slušatelja i poticanja na promišljanje o ozbiljnom društvenom problemu. Upravo ovo posljednje za svakog je novinarku i novinara najveća nagrada i priznanje za stručnost i trud“, istaknuo je žiri.

Serijal „Glasači 2024.“ autorice Ivane Dragičević (N1 Hrvatska) proglašen je najuspješnijim ostvarenjem u kategoriji televizijskog novinarstva. „Studioznim i eruditskim pristupom, autorica dojmljivo demontira standardne predrasude o nezrelom mladom naraštaju, pokazuje kako mlade saslušati, shvatiti i uvažiti njihove razloge, svjetonazore, kako im razumjeti potrebe, životni stil, odabire i očekivanja umjesto da ih se  prepušta globaliziranom kaosu tržišta, novih tehnologija, ekstremista, kriminalaca i autoritarnih protudemokratskih sila izvan Europske unije. Kombinirajući tehnike reportaže, intervjua i eseja, serijal stvara mostove ne samo između geografski i kulturološki udaljenih sredina, nego - u duhu vremena - između otuđenih mikrosvemira koji koegzistiraju unutar hrvatskog društva“, ustvrdio je ocjenjivački odbor u obrazloženju nagrade.

Najuspješnije radove odabrao je ocjenjivački odbor kojeg je imenovao HND. Odborom je predsjedao Andrej Dimitrijević (Faktograf), a članovi su bili: Ana Dasović (24 sata), Vedran Gvožđak (KAportal), Gordan Latković (Al Jazeera), Marko Stričević (Nova TV), Slavica Trgovac Martan (Alfa radio) te Irena Vukas (Radio 92fm).

U sklopu dodjele Nagrade Europa održana je i rasprava o najvažnijim europskim odlukama i inicijativama za jačanje medijskih sloboda i pluralizma, donesenim u ovom mandatu EU institucija. U raspravi su sudjelovale: Maja Ljubić Kutnjak (voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj), Andrea Čović Vidović (zamjenica voditeljice Predstavništva Komisije u Hrvatskoj i voditeljica medijskog tima) te Iva Nenadić (docentica na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i članica Centra za medijski pluralizam i slobodu medija u Firenzi). Raspravu su moderirali Ivanka Zorić (Hrvatski radio) i Marko Stričević (Nova TV).

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) Nagradu Europa dodjeljuje u partnerstvu s Uredom Europskog parlamenta i Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj. Namjera je valorizirati rad novinarki i novinara koji se ističu istraživačkim i analitičkim pristupom EU temama i njihovim kontekstualiziranjem. Nagrada je prvi put dodijeljena prošle godine povodom obilježavanja 10. godišnjice članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Potporom uspostavi nove nagrade i HND-u, Ured Europskog parlamenta i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj željeli su dodatno istaknuti ulogu medija u društvu i njihovu važnost za očuvanje demokracije i temeljnih sloboda.